När det är dags att göra en budget – börja med att läsa det här

Dieter och budgetar har en viktig sak gemensamt: den bästa är den du kommer att hålla fast vid. Och det är inte fel det.

Det finns verkligen inget fel sätt att göra och behålla en budget så länge du spårar dina utgifter jämfört med dina inkomster och håller koll på vart varje krona tar vägen. Det är en enkel idé, men det är en som kan vara svårt att lyckas med. Det är en övning i ekonomiskt ansvar att du kommer att dra nytta av oavsett vad din inkomst är.

Det är långt i från alla som har gjort en budget, men för de som gör det kan fördelarna vara stora. Budgetering kan hjälpa dig att hitta källor till inkomstläckage (de vanor du inte riktigt tänker på men som kan tömma ditt bankkonto) och kan ge dig en väg mot att spara till saker som en ekonomisk buffert eller kontantinsatsen till husköpet.

Det finns massor av appar och webbplatser för att hjälpa dig att skapa en budget, men experterna är ense om att det bästa sättet att hantera dina pengar är att göra en budget på egen hand. Genom att göra den, får du en fullständig kontroll på dina ekonomiska beslut och det gör att du enklare förstår vart pengarna tar vägen.

Om du aldrig har skapat en budget, eller om du behöver en uppdatering, är det enklaste sättet att gå på att skriva ned varje enskild kostnad i en viss månad och bryta dem ner i två kategorier: fasta kostnader (de saker du måste betala, som hyra, räkningar och lånbetalningar) och övriga kostnader (saker du kontrollerar; som t ex mat, underhållning, bilrelaterade kostnader, kläder och nöjen).

Du har många möjliga vägar att ta därifrån, men en bra tumregel som ofta föreslås är att få dina totala utgifter att passa in i 50-30-20-metoden: 50 procent av din inkomst efter skatt ska gå till de fasta kostnaderna. 20 procent bör gå till långsiktiga besparingar och resten ska gå till dina övriga utgifter. De exakta proportionerna kommer att variera från person till person, men denna allmänna budgetregeln är en bra blandning att sträva efter.

Du kan göra din budget i ett Excel-dokument eller rent av skriva ner den på ett papper. Det viktigaste är inte hur du gör din budget, utan att du faktiskt har gjort en. Läs gärna mer om budgetarbete på Konsumentverkets hemsida.